Concertupdate #2: Encore! 27/10

CONCERTUPDATE OVER ENCORE! CONCERTUPDATE OVER ENCORE! CONCERTUPDATE OVER ENCORE!… en Groot Mannenkoor Midden-Nederland. Want die waren er ook.

(Voor de onwetenden: Encore! is inderdaad met een hoofdletter.)

Encore! o.l.v. mijzelf & Groot Mannenkoor Midden-Nederland o.l.v. Martin Mans, 27/10 te Waarder

Afgelopen zaterdag de 27e zou zoiets zijn als een ‘try-out’ voor Encore! Want volgende week lustrum, grootschalig aangepakt, ‘dus dit is meer een generale’ etc.

Maar het was méér dan een generale…

De bezieling waarmee door iedereen werd gezongen vond ik groots, meeslepend. En dan de afwisseling: enerzijds de lichtheid en pit van de popmuziek van Encore! en het pianospel van Caroline van der Weiden, anderzijds de robuuste en volle klanken van negro spirituals en klassieke thema’s van het Groot Mannenkoor Midden-Nederland. Meer dan verrassend was deze mix. Of laat ik het zo zeggen: ik heb weinig (koor)concerten meegemaakt waarbij de verschillen qua repertoire zo groot waren en het tóch en júist daarom zo geslaagd was. (Nog wat strijkers erbij en een band en we hadden een volledig Proms-arrangementje bij mekaar.)

Met een muzikaal intermezzo op het orgel speelde pa diverse variaties over Amazing Grace. Dan weer een doedelzak, dan weer groepje strijkers en ook het draaiorgel werd niet geschuwd. Zelf mocht ik ook nog een solo spelen en zingen. Op de geweldige Yamaha C7 bracht ik ‘Avond’ van Boudewijn de Groot ten gehore. Het leek alsof de ruimte mee wilde zingen. Soms heb je van die dagen.

Absoluut een middag om te onthouden. Heel fijn om vanuit ontspanning en plezier muziek te mogen maken met elkaar. Het feit dat het concert om 12.30 uur begon gaf het geheel ook nog een wat informeler karakter en het leek welhaast of het ‘t plezier in muziek maken bevorderde. Mooi muzikaal lichtpuntje zo voor de naderende donkere dagen.

Ik ben voor: voortaan naar concerten met een krentenbol in je murf.

 

Copyright © 2019 Jos Mans