… en ik nam mijn cannondale caad10 weer mee naar huis

‘CAAD10’ klinkt als militaire codetaal voor een Sovjet-wapen of een type langeafstandskruisraket. Als een of ander vliegtuig dat gevlogen moet hebben boven een of andere Golf tijdens een of andere oorlog. Oorlog is niet mijn hobby, dus CAAD10 viel bijna af toen ik twee jaar geleden een nieuwe fiets wilde kopen. Gedachten gingen meer uit naar Willier Triestina Izoard, Bianchi Speciallisima en De Rosa, namen waarvan ik wel trek in culinaire hoogstandjes krijg.  Tot ik de Caad10 zag.

Gister was als twee jaar geleden,  alsof ik weer voor het eerst mijn fiets zag. Woest, met bravoure en tijdloos. En ík mocht hem meenemen. Een nieuw stuurlint, donders mooie wielen (vind ik) en nog wat aangepaste specs zoals ik al eerder schreef. Ik mocht er mee de deur uit fietsen. Weliswaar een onnozel rechtdoorstukje over de Amsterdamsestraatweg op een te druk tijdstip, maar toch. Na wat bumperkleven was het pad vrij en schoot ik ‘m af.

Wat. Een. Mes.

Goed. Carbon, Zipp en de hele rimram zullen het nog eens tien maal lichter, sneller en stijver maken, maar dit… Sinds gister staat CAAD10 voor mij synoniem aan het woord sensatie. Het vervelende is dat woorden vinden lastiger wordt naarmate iets lekkerder, sensationeler, zaliger blijkt te zijn. In deze staat van gelukzaligheid ontstaan flauwe 2D-liedjes, fletse streekromannetjes en pretparken vol gekronkeld staal.

Één ding weet ik nu wel, namelijk waar de afkorting in CAAD10 voor staat: Cannondale Advanced Aluminium Design. Niet al te Shakespeariaans Engels, het moet gezegd, maar Google vertelt me ook nog een andere betekenis:

Corps Area Air Defense…

Ik had dus toch een beetje gelijk. Dit weekend dender ik op mijn Sovjet-wapen, mijn langeafstandskruisraket, mijn aerodynamische gevechtsvliegtuig langs landerijen, over heuveltjes en klinkers, door dor…

Nee.

Toch niet.

Het is een fiets, Jos. Komaan!

Dan maar dat waar het echt om gaat: lang leve CycleWorks!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2019 Jos Mans