Categorieën
Column Verhaal Wielrennen

de don draper van het peloton

Mad Men, kent u die serie? De hoofdpersoon Don Draper is creative director bij het reclamebureau Sterling Cooper (gebaseerd op Ogilvy & Mather), man van de beeldschone Betty en vader van twee kinderen. Hij praat niet veel, behalve als het om een geniale ingeving voor een reclame gaat. Hij gaat vreemd bij de vleet, maar de liefde voor zijn eigen gezin blijft gek genoeg geloofwaardig. De complexiteit van Don maakt hem zelfs likeable, een fenomeen dat wel vaker voorkomt. Denk aan Darth Vader, Gordon Gekko en The Joker.

En Alejandro Valverde.

Alejandro Valverde is een van de hoofdpersonen binnen het hedendaagse wielrennen. Kopman bij Movistar, ook als hij zegt dat niet te zijn. Hij praat niet veel, behalve met zijn benen. Het hele jaar door rijgt hij overwinningen aan elkaar. Liefst 126 overwinningen sieren zijn palmares. Zijn koersinzicht is subliem en zijn explosiviteit in de buurt van een heuveltje niet te evenaren. Sommige koersen kunnen beter hun naam wijzigen in La Flèche Alejandro en Volta Ciclista a Valverde, want de winnaar staat toch al vast als hij zich inschrijft.

Het feit dat hij weinig praat, maakt hem ook verdacht. Valverde houdt zijn interviews kort en bondig. Er is maar één doel en dat is winnen. Is zijn zwijgen zijn winst? Is zijn zwijgen over het D-woord zijn winst? Of is het toch zijn hyperfocus? Heeft hij een bijna onmenselijke wil? En wat is de oorsprong hiervan? Wie in godsnaam is Alejandro Valverde eigenlijk?! Zijn uitstraling is bijna transcendent te noemen, maar door the haters wordt dat dikwijls uitgelegd als arrogantie.

Gister maakte de Don Draper van het peloton een genadeloos hard slippertje. Hij brak zijn knieschijf en zijn sprongbeen en nu luidt de vraag: is El Imbatido uitgespeeld? Hij zal waarschijnlijk zwijgen tot zijn benen weer kunnen spreken.

Over Mad Men gesproken: Thomas Voeckler heet eigenlijk Pete Campbell.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Copyright © 2024 Jos Mans