Categorieën
Verhaal Wielrennen

tour de suisse: tussentijds klassementje

Naast te lange sprintetappes, geparkeerde knechten en continentale ploegen met schreeuwende outfits is er één ding waar je me écht voor wakker kan maken. Een ding dat misschien wat statisch overkomt, niet spannend, zeg maar de meest grijze muis van de grijze muizen, maar toch, ik word er zó gelukkig van: de tussenstand van een algemeen klassement ergens halverwege een rittenkoers. Niet de definitieve uitslag, juist niet. In een definitieve top 10 hebben alle klimgeiten zich al omhoog geklauterd en bestaat de top 3 uit nepgeiten met een goede tot zeer goede tijdrit. Conclusie: nog grijzer dan de meest grijze muis van de grijze muizen.

 

Het mooie aan een tussentijds klassement is dat de echte klimgeiten nog niet en masse tegen het podium aan hikken en de sprinters er nog niet helemaal doorheen zijn gezakt. Er ontstaat een mengeling van turbodijen, puncherpoten en vedergewichten. Het hele segment aan verschillende type renners bij elkaar. En met wat geaccidenteerde etappes kunnen ze elkaar nog de loef afsteken. Hoe mooi is dat? Laten we het lijstje even doornemen:

1. De sprintende hellingvreter Michael Matthews

2. De klimmende turbo-tijdrijder Tom Dumoulin

3. De baldadige regenboogman, wat kan hij niet?, St. Petrus Sagan

4. De meesterknecht die pre-TdF nog even voor eigen kansen mag gaan, in dit geval Damiano Caruso

5. De hellingvretende sprinter Michael Albasini

6. De tijdrit-kiwi Patrick Bevin (ja, die moest ik googelen)

7. De klassiekerkont van Matteo Trentin

8. De angstgegner-overwinnaar John Degenkolb (dat verdient nog eens een mooi stukje)

9. Altijd weer een Spaanse klimmer met helaas net weer geen Olano- of Indurain-tijdrit, namelijk Ion Izagirre

10. En de toekomstige Il Imbatido/Pistolero de 2e, Marc Soler. Och man, wat is die jongen goed.

Goed, het is me duidelijk: ik hoef dat rittenkoersje in Die Schweiz niet af te kijken en als La Grande Boucle op 11 juli in Pau aankomt kan ik net zo goed op het strand gaan liggen want ook de top 10 van de Tour gaat er niet meer mooier uitzien dan op die dag.

 

T.z.t. toch maar even factchecken… Ik zet alvast een alarm in mijn agenda voor 11 juli om 17.15 uur: tussentijds klassementje bekijken. Heerlijk, heb ik mezelf dan op het strand voor wakker gemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Copyright © 2024 Jos Mans